Tanker Taşımacılığı

Tanker taşımacılığı, tehlikeli madde nakliyesinin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için risklerin minimuma indiği bir taşıma sistemidir.

Sıvı yükleri taşımada kullanılan bu araç denizde ve karada faaliyet gösterir. Bu araçlarla petrol, petrol ürünleri, atık yağlar, şarap ve taşınması riskli sıvılar taşınır. Denizde kullanılan tankerler özel olarak yapılır. Enine ve boyuna çok sayıda sarnıçlara ayrılmakla beraber oluşabilecek kazalara karşı çok sayıda güvenlik önlemi alınmaktadır.

Tanker Taşımacılığının Gelişmesi

Bu tip sıvı taşımacılığı özellikle petrolün dünya ekonomisinde büyük yer almaya başlamasıyla önem kazandı. Günümüzde de ihtiyacı artan tehlikeli madde nakliyesi bu alana ivme kazandırdı. II. Dünya Savaşı’nda talep çok yükseldiğinden, önceleri küçük çaplı olan tankerler, dev boyutlarda yapılmaya başlandı. Dev boyutlardaki tankerler de zamanla ihtiyacı karşılayamaz hale gelince büyük filolar kurulmaya başlandı.

Tanker Taşımaclığı Araçları

Günümüzde 100 bin ton kapasiteli tankerlere “küçük”, 100-200 bin ton kapasiteli tankerlere “orta boy”, 200-300 bin ton kapasiteli olanlara “jumbo” ve 300 bin tonu geçenlere “mamut” tanker adı verilir. Makine aksamları genellikle arka taraftadır. Akaryakıt ve diğer sıvı taşımacılığında kullanılan kamyon türlerine de tanker adı verilir.